Son yıllarda yeni bir meslek dalı olarak çıkış yapan Yapay Zeka Mühendisliği, tüm dünya genelinde ve Türkiye’de büyük ilgi görmektedir.
Yapay Zeka Mühendisliği nedir?
Yapay zeka üniversitesi 2019 ile 2020 yılı eğitim ve öğretim döneminde yeni bir meslek dalı olarak girdi hayata. Yapay Zeka Mühendisliği, yapay zeka tanımı ile başlayarak makine algoritmalarından sonra öğrenme algoritmalarının da nasıl çalışma yaptığını inceleyen bir meslektir.
Yapay zeka mühendisliği, yazılım mühendisliği ve bilgisayar Mühendisliği ile birlikte yol alan bir meslek dalıdır. Yapay zeka mühendisliği dünya genelinde ve ülkemiz sınırları içinde çok yeni bir daldır. Yapay zeka mühendisliği, bilgisayar mühendisliği alt alanı olarak açıklanabilir.
Yapay zeka son zamanlarda en fazla ilgi gören konulardan bir tanesidir. İnsan hayatını kurtarmaya yarayan ses ayırt edici sistemlerden, kendi başına hareket etme yeteneğine sahip otonom araçlardan, insanların ruhsal durumunun belirlemesinden, uzak mesafede tedavi yöntemlerine kadar tüm alanlarda yaygın bir şekilde uygulanan yapay zeka mühendisliği, hayatın önemli bir bölümü haline gelmiştir. Yapay zeka mühendisliğinin hedefi yaşanan dünya refahını arttırmaktır. Yaşanan ilklerin bir sonucu olarak ülkede yapay zeka mühendisliği bölümü açılmıştır.
Yapay zekanın kendi başına öğrenme ve taklit yeteneği sonucunda bu kapsamdaki teknolojik işlemlerde artmıştır. Enerji ve ulaşım alanlarında, savunma sanayinde, sağlık alanında çok görülen yapay zeka uygulama çeşitliliği de sürekli artmaktadır. İlgili sektörel alanlardaki yaygınlığı da dikkat çekmektedir.
Yapay Zeka Mühendisliği’nin Bulunduğu Üniversiteler
Yapay zeka mühendisliği bölümü, Hacettepe Üniversite’sinde bulunmaktadır. Bölüm kontenjanı toplamda 30 öğrencidir. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversite’sinde de bulunan yapay zeka mühendisliğinin bu üniversitede öğrenci bölüm kontenjanı 10 öğrenciyle sınırlıdır.
Yapay zeka mühendisliği bölümü ders içerikleri şöyledir: Hacettepe Üniversite’sinde birinci yıl itibariyle bilgisayar mühendisliği bölümü ile benzer özelliktedir. İkinci yıldan sonra ise mevcut derslere ilave olarak makine öğrenimi ve yapay zekanın temeli kapsamında ayrıntılara ağırlık verilmektedir.
Yapay zeka mühendisliği bölümünün sonuncu yılında ise yapay zeka alanında eğitim verilmektedir. Kısacası bölümün ilk 2 yılında bilgisayar mühendisliği bölümüne ait dersler görülürken sonraki 2 yıl ise yapay zeka ağırlıklı öğretim olmaktatır.
Yapay zeka mühendisi ne iş yapar?
Yapay zeka mühendisliği öncelikle tüm dünyada son zamanlarda ise yurdumuzda çok sık karşılaşılan bir meslek dalı olmuştur. Yapay zeka mühendisliği meslek dalına ait çalışma sektörü sadece yazılım şirketlerinde mevcut değildir. Hizmet alanları, fabrikalar, hastaneler gibi sektörlerde yapay zeka mühendisliğinin iş alanını oluşturur.
Yapay zeka mühendisleri bir problemin ya da bilgi sisteminin karmaşık modüllerle çözüme kavuşturulması gereken her yerde devreye girer. Bazı kanser türlerinin açığa çıkarılması da yapay zeka mühendislerinin çalışma sektörlerindedir. Buradaki amaç çözüm ve analiz yöntemlerinin ortaya koymasıdır.
Yapay zeka mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler özel sektörde bulunan laboratuarlarda veya akademik alanda iş bulabilirler. Özel sektörde kaynak kullanımı, veri madenciliği, algoritma uzmanı, kaynak kullanımı, sistem ve yazılım uzmanı, iş analisti ünvanıyla çalışabilirler.
Yapay zeka, öğrenen ve otonom makineler yardımı ile programsal algoritma sistemleri eşliğinde farklı analizler yapmaktadır. Önceden mevcut olan bütün deneyimi insan zekası taklit edip deneme yanılma metodu ile işleyen yapay zeka mühendisliği, kaydedilen bilgiler yardımıyla zamanla meydana gelecek farklı durum ya da olaylarla karşılaşıldığında otonom karar vererek işlemeye başlıyor.
Makine gücü ve insan zekası birleşiyor
Yapay zeka mühendisliği, makine gücü ve insan zekası karması ile sektörel pek çok dalda işletme alanı bulmaktadır. Yapay zeka uygulama işlemi her geçen gün daha da artmakta ve bu da hayatı basitleştiren sonuçlara çabuk ulaşılmasını sağlamaktadır.
Günümüz koşullarında teknolojik ilerlemelerin doğrultusunda oluşan otomasyon sistem ve robot teknolojisinde olan hızlı yükseliş yapay zeka mühendisliğine ilginin artmasına sebep olmuştur. Bu artış sebebiyle mevcut alanlarda teknolojik çözüm üretecek doğru yetişmiş ve bu dalda uzmanlaşan kişilere duyulan gereksinimde artmaktadır.
Yapay zeka mühendisliği insan aklı ile makine gücünü birlikte kullanır. Ve böylece algoritmalar ve kodlamalar işbirliği ile yapay zeka işletmelerinin nasıl çalıştığını bulmak için araştırmalar yapar. Ayrıca bu dalda güncelleme yapmayı hedefler. Bununla hayatı kolaya indirgeyen çözümler sunar.
Yapay Zeka Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği dallarını bir araya getiren uygulamalar kullanmaktadır. Sağlık alanlarında yaygın bir şekilde kullanılan robotik tedaviler uygulaması, finansal piyasalar, doğal afetlerde ve acil zamanlarda konusunda uzman olan yetkililere ulaşarak bilgi aktaran mobil cihazlar yapmayı amaçlar.
Ayrıca otonom taşıt ve uçak gelişimi, tüketici hareketlerini şekillendiren araştırmaları, sosyal medya algoritması, nesne internetleri, akıllı şehir uygulaması yapmayı hedefler. Yapay zekaya dayanan bilimleri kapsayan disiplinli bir mühendisliktir.
Yapay Zeka Mühendisliği Puan ve Sıralama
Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü ülkede yakın zamanda açılan bir program olduğundan taban puanları tam anlamıyla oturmamıştır. Zira 2021 ve 2022 eğitim öğretim döneminde açılmıştır. Ankara ilinde bulunan 2 üniversite bu konuda öncülük etmiştir.
