1. Anasayfa
  2. Sağlık

Siyatik Ağrısı Nedir? Siyatik Ağrısı Çekenler İçin Rehber

Siyatik Ağrısı Nedir? Siyatik Ağrısı Çekenler İçin Rehber
4

Siyatik ağrısı, insan vücudunda en uzun ve kalın sinirin neden olduğu bir ağrıdır. Nervus ischiadicus olarak bilinen bu sinirin belin son omurundan çıkan ve dizin hemen altına kadar ulaşan bir sinir olduğunu ifade edebiliriz. Belin alt kısmında L4, L5, S1, S2 ve S3 olarak bilinen sinirlerin birleşmesi söz konusudur. Buradaki sinirlerin birleşmesi ile leğen kemiğinin arka kısmına uzanan sinir siyatik olarak kabul edilir.

Siyatik ağrısı sinir sisteminin bir parçası olarak da kabul edilen siyatiğin sıkışması nedeniyle oluşan ağrıdır. Sinir köklerinin sıkışması sonrasında bacakta oluşan ağrı durumuna verilen isimdir. Bel ağrısı olarak görülen ve kalçaya doğru yayılan bu ağrının ayağa kadar uzanabildiğinden söz etmek gerekmektedir.

Siyatik ağrısı nedeniyle bacağın hissizleştiği ve hareket kabiliyetinin sınırlandığını ifade etmek gerekir. Gün geçtikçe artan ağrılar ve hissizliğin söz konusu olduğu bu durumun daha ciddi boyutlara ulaşır. Şiddetli ağrıların yaşamınızı olumsuz etkileyeceğini ifade edilirken bu ağrıların belirtilerini nasıl anlayabileceğinizi öğrenmelisiniz.

Siyatik Belirtileri Nelerdir?​

Siyatik, çok ciddi bir ağrı olarak bilindiğinden bu hastalığın belirtilerini doğru bir şekilde saptamak gerekmektedir. Bu nedenle de siyatik ağrısı ile alakalı aşağıdaki belirtileri ele almanız oldukça değerlidir.

  • Kalçadan topuğa doğru bir çekilme hissedilir,
  • Siyatik siniri hasarı nedeniyle, bu sinirin geçtiği bölgede hissizlik meydana gelir,
  • Vücudun üst kısmında hareket kabiliyetinin azaldığı görülür,
  • Ağrı hissedilen ayakta sürükleme durumu ortaya çıkar,
  • Ayak parmaklarında ağrı ve uyuşma hissedilir,
  • Mesane ve bağırsak hareketlerinin kontrol edilememesi,
  • Kaslarda görülen incelme ya da kısalmalar.

Yukarıdaki belirtiler söz konusu olduğunda mutlaka bir hekime başvurmak gerekmektedir. Siyatik ağrısı ne kadar sürer, doktora gidiş zamanınıza bağlıdır. Eğer hiçbir tedavi yöntemine başvurmazsanız 1 – 2 hafta içinde çoğu ağrı kendiliğinden geçecektir.

siyatik sinir sikismasi

Siyatik Neden Olur?

Siyatiğin ortaya çıkışı ile alakalı birbirinden farklı durumlardan söz etmek gerekir. Sinir hastalığı olarak da bilinen siyatik ağrısı ile alakalı aşağıdaki detaylara bir göz atmanız gerekir:

1. Hareketsizlik​

İnsan vücudu için her bir faktörün fazlası zarardır. Bu kapsamda aşırı hareketsizliğin neden olacağı hastalıkların başında siyatik ağrısı gelmektedir. Uzun süre oturmak ya da oturmayı gerektiren bir mesleği yapmak siyatik ağrılarının temel nedenlerinden bir tanesi olarak kabul edilmektedir.

2. Ağır Şeyler Taşımak​

Birtakım mesleklerin ağır eşyalar kaldırıp indirmekle alakalı olduğundan söz etmek gerekir. Siyatik sinir ağrısının çok ağır eşyalar kaldırma sonrasında da gelişebileceğini ifade edebiliriz. Eğer meslek gereği ağır kaldırıyor ve sinirlerde sıkışmadan kaynaklanan ağrılar görüyorsanız siyatik ağrısından şüphe etmelisiniz.

3. Obezite​

Aşırı kilo sorunu insanların yaşamını doğrudan olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle de obezitenin zaman zaman neden olduğu en ciddi problemin siyatik ağrısına dönüştüğünü ifade edebiliriz. Vücudun stres seviyesini arttıran ve sinirlerin sıkışmasını sağlayan kiloların siyatik ağrısının temeli olacağını unutmamalısınız.

4. Diyabet​

Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet; sinir sisteminin doğrudan etkilenmesi anlamına gelir. Bu kapsamda sinirlerde görülen gerilme ve sorunlar da siyatik ağrılarının habercisidir. Eğer diyabetle alakalı bir sorunla karşı karşıyaysanız mutlaka siyatik ağrılarından da şüphe etmelisiniz.

5. Yaşlılık​

Yaşlanmaya bağlı olarak insan vücudunda çeşitli değişiklikler ortaya çıkması muhtemeldir. Kas, kemik ve kemik çevresindeki dokuların zayıflamasına bağlı olarak gerçekleşen siyatik ağrılarının yaşlılık arttıkça yükseleceğini ifade edebiliriz. Bu nedenle de yaşlandıkça sinir sıkışmalarına bağlı ağrıların siyatik olabileceğini bilmelisiniz.

6. Gebelik​

Siyatik ağrıları, gebelik sonrasında da şekillenebilecek olan durumlardır. Çünkü gebelik ve özellikle de doğum sırasında kasılan kasların ağrıyı tetikleyecek özelliklerde olduğundan söz etmek gerekmektedir. Bu kapsamda siyatik siniri ile ilgili basınç oluşumuna neden olacak kasılmaları da dikkate alarak nedenlerin önüne geçmek gerekir.

7. Travma​

Çarpma, kaza ya da diğer durumlarla alakalı sinirlerin zarar görmesi muhtemeldir. Bu anlamda sinir ve çevresini etkileyecek olan travmaların ne tür sorunlar ortaya çıkaracağı düşünüldüğünde akla gelen ilk şey siyatik ağrılarıdır. Bu tür ağrıların önüne geçmek adına siz de mutlaka bir hekim ile iletişime geçmelisiniz.

Siyatik Ağrısı Çekenler Ne Diyor?​

Siyatik ağrısı çekenler forum yorumlarında, ağrılarını tanımlarken şu ifadeleri kullanmaktadır:

  • Sırtın alt bölgesinden bacağa uzanan elektrik çarpmasına benzer ağrı hissi,
  • Uyluk ve bacakta sıcaklık hissi,
  • Baldırda yanma şeklinde ağrı,
  • Yürürken tek bacakta ağırlık ve / veya uyuşma,
  • Kalça ve bacaklarda karıncalanma hissi.

şeklinde tanımlamaktadırlar. Siyatik ağrısı çekenler, doktorda yukarıdaki belirtileri anlattığında genellikle siyatik tanısı konmaktadır. Ancak, bu tanıyı kendi kendinize koymamanız, sağlığınız için önemlidir.

Siyatik Ağrılarına Engel Olmak Mümkün mü?​

İnsanların yaşam kaliteleri düşünüldüğünde siyatik ağrıları gibi sorunların ortadan kaldırılması muhtemeldir. Zira çevresel etkenlere bağlı olarak gelişen siyatik ağrılarının genetik olmadığı ve önlenebileceği açıktır. Peki, siyatik ağrılarına dair ne tür bir çözüme başvurmak gerekir? Sırt, bel ve diğer sinir ağrılarının ortaya çıkışı olarak da kabul edilebilecek olan siyatik ağrılarını engellemek için uzun süre ayakta durmamalı, aşırı kilolardan kurtulmalı ya da diğer tetikleyicilerin de önüne geçmelisiniz.

Siyatik ağrılarından kurtulmanız adına yapmanız gereken bu adımların yanı sıra siyatik ile ilgili hekim kontrolünde olmak da sizin adınıza kaliteli sonuçlar verebilmektedir. Bu nedenle de yapmanız gereken sadece doğru bir kontrol süreci ile siyatik ağrılarından uzak durmaktır. Siyatik egzersizleri de, ağrı olmadığında önleyici, ağrı sırasında da tedavi edici etkiye sahiptir.

Siyatik Ağrısı Nasıl Geçer?​

Siyatik ağrısına ne iyi gelir konusunda soru işaretlerine mi sahipsiniz? Bu konuda hem doğru sonuçlar almanızı hem de ideal çalışmalara kapı aralamanızı mümkün kılıyoruz. Böylelikle de siyatik ağrılarına dair en ufak bir endişeniz kalmadan sorundan kurtulmak mümkün olacaktır.

Tıbbi bir çözüme başvurmak isteyenler için en çok tercih edilen yöntemlerin ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler olduğundan söz etmek gerekmektedir. Çünkü bu alternatifler sinirlerin hissizleşmesini sağlarken siyatik ağrılarının da etkisini giderir. Siyatik ağrılarına yönelik çözümlerden bir tanesi de epidural steroid enjeksiyonu olmaktadır. Bu kapsamda hem başarılı bir tedavi gerçekleşir hem de ağrıların ortadan kalkması söz konusu olur.

Siyatik Tedavi Edilmezse Ne Olur?​

Siyatik tedavi edilmezse, orta ve uzun vadede sinir sıkışması nedeniyle sinirler artık işlevini göremez olur ve sürekli ağrılarla karşı karşıya gelebilirsiniz. Ayrıca, bu durum bir süre sonra his kaybına neden olabilir ve bacaklarınızı tam hissedememeye başlayabilirsiniz.

Siyatik tedavisi yapılmadığında karşılaşabileceğiniz başka bir sorun da, bacaklarınızda kuvvet kaybı yaşamanız ve ilerleyen dönemde yürüme bozuklukları, hatta felce kadar giden bozukluklardır.

Siyatik Ağrılarına İyi Gelen Alternatif İlaçlar​

Siyatik ağrılarının iyileştirilmesi maksadıyla tercih edebileceğiniz en önemli şeyin alternatif yöntemler olduğunu unutmamalısınız. Özellikle de alternatif tıp seçeneklerinin bu siyatik sinir ağrılarını ortadan kaldıracağını unutmamalısınız.

· Sarı Kantaron​

Sarı kantaron, siyatik ağrıları ile alakalı en önemli alternatiflerden bir tanesidir. Yağı iltihapların önüne geçmenizi sağlarken ağrılarınızın da hafiflemesini destekler. Bu nedenle de sarı kantaron ile en ideal sonuçlara ulaşmanız olasıdır. Ancak, sarı kantaron başka ilaçlarla etkileşime girebileceğinden, özellikle anti depresan kullanıyorsanız doktorunuza danışmadan kesinlikle kullanmamalısınız.

· Spor​

Hareketsizlik siyatik ağrılarının en büyük nedenlerinden bir tanesidir. Bu durumda spor yaparak siyatik ağrılarının üstesinden gelmeniz olasıdır. Eğer aşırı hareketsizseniz ve sinirlerinizin bu nedenle gerildiğini düşünüyorsanız spor yaparak ağrılarınızın üstesinden gelebilirsiniz.

· Düzenli Uyku​

Uyku konusunda yeteri kadar dinlenemeyen kişilerin günün sonunda siyatik ağrıları gibi çok ciddi sorunlara neden olacağı açıktır. Bu sorunu çözmek içinse başvurulabilecek olan temel seçenek düzenli uyumaktır. Düzenli bir uykuyla sadece siyatik ağrılarını engellemekle kalmayacak yaşam standartlarınızı da iyileştireceksiniz.

Siyatik için ilaç kullanmak sizin için kolay bir alternatif olsa da aslında kaliteli bir yöntem olarak alternatif tıp seçeneklerini tercih etmelisiniz. Böylelikle vücudunuz üzerinde ortaya çıkacak etki daha az hasarlı olacaktır. Bütün bu anlatılanları uyguladığınızda, siz de siyatikten kurtuldum diyebilir, gündelik yaşamınıza devam edebilirsiniz.

içeriğimizi oylayın
yazimizi paylasmayi unutmayin :)

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir