İskenderiye Feneri, Mısır’ın İskenderiye (Alexandria) şehrinde bulunan, günümüzde artık ayakta olmayan bir tarihi eserdir. iskenderiye Feneri, antik çağlarda dünyanın en önemli yapılarından ve önemli eserlerinden biriydi. M.Ö. 3. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen fener, 135 metre yüksekliği ile, dünyanın geçmiş yedi harikasından biri olarak kabul edilmektedir. Fener, zaman içinde çeşitli nedenlerden dolayı yıkılmış ancak kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır.
İskenderiye Feneri Hangi Ülkede?
İskenderiye Feneri, Mısır’dadır. Kalıntıları bugün İskenderiye kentinde turistlerin gezisine açıktır.
İskenderiye Feneri hakkında bilinmesi gerekenleri, kısaca özetledik:
- İskenderiye Feneri, Ptolemy I Soter tarafından MÖ 3. yüzyılda inşa ettirilmiştir. İnşaat, tamamlanması 20 yıl süren bir projeydi.
- Fenerin mimarı, Knidoslu Sostratus’tur. Pharos Adası üzerine beyaz mermerden inşa edilmiştir.
- Fener, mermer ve kireçtaşı kullanılarak inşa edilmişti ve üzerinde ateş yakılarak denizcilere yol gösteriyordu.
- İskenderiye Feneri, antik dünyanın en yüksek yapısıydı ve yaklaşık 135 metre yüksekliğindeydi. Fenerin tepesindeki ateş, 56 kilometre mesafeden bile görülebiliyordu.
- Fenerin ilk yapımında kullanılan malzemeler, zamanla çeşitli nedenlerden dolayı yıprandı ve yıkıldı. Fener daha sonra farklı zamanlarda onarılmaya çalışıldı ancak sonuçta yıkımını tamamladı.
- İskenderiye Feneri’nin kalıntıları hala İskenderiye’de görülebilir. Günümüzde bu kalıntılar, turistlerin ilgi odağıdır ve Mısır’ın önemli tarihi yerlerinden biridir.
- İskenderiye Feneri, tarihsel öneminin yanı sıra, literatürde de yer almıştır. Örneğin, Roma dönemi tarihçisi Pliny the Elder, “Doğanın yaptığı her şeyi aşan” bir yapı olarak nitelendirmiştir.
