Göz kuruluğu gözün en dışında bulunan yağlı tabakada oluşan bir bozukluğun sonucudur. Her organın kendi dengesini koruması için belirli bir rutini olduğu gibi gözler de kendilerine karşı bozucu etkileri gözyaşı ve diğer salgılarla engellerler. Göz kuruluğu nedir sorusuna verebileceğimiz başka bir cevap da, gözün en dış tabakasındaki lipit (yağlı) tabakada bir bozukluk olması durumunda gerçekleşen semptomatik bir hastalık olduğudur. Erken teşhis konulduğu takdirde tedavisi kolaydır, eğer hastalık ileri dereceye gelmişse gözyaşı kanallarına tıkaçlar konularak gözyaşının kaybı azaltılır ya da lazer ameliyatı yapılır.
Vücudun görme görevini üstlenen gözlerin dıştan içe doğru kornea (sklera), iris ve mercekler, iç tabaka (ağ-damar tabaka) olarak ayrılmış üç ayrı katmanı vardır. Dış tabaka gözü dış darbelerden koruyacak şekilde tasarlanmış, orta tabaka daha çok görmeyi sağlayacak netleme hareketlerini yerine getirecek kaslar ve merceklerden oluşmuş ve en altta bulunan ağ tabaka içinde bulundurduğu damarlarla gözü besleme görevini yerine getirmek için oluşturulmuştur.
Göz Kuruluğu Neden Olur?
Göz kuruluğu nedenleri, gözümüzde meydana gelen ve göz neminin eksilmesine neden olan etkenlerdir. İşte göz kuruluğu sebepleri:
- 3 saniyede bir gerçekleşmesi normal bulunan göz kırpma refleksinin bozulması
- Gözle alakalı ilaçlara direnç veya alerji
- Çevresel (dış) etkenler: Rüzgâr, hava sıcaklığı, ışık seviyesi, toz, nem düşüklüğü, duman, ışıtma yöntemleri
- Göz kapaklarındaki bezlerin alerjeniz sebeplerle çalışmaması sonucunda gelişen bozukluklar
- Göz kapağında iltihaplanma (blefarit)
- Göz kapağının göz yuvarlandığından sarkması (ektropion)
- Televizyon, bilgisayar, telefon, tablet ve diğer mavi ışık saçan ekranlara bakarken yeterli göz kırpma refleksinin gelişmemesi
- Kalp-damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar, antidepresan içerikli ilaçlar ve uyku hapları
- Vücuttaki hormonal bezlerle ilgili hastalıklar
- Bağımlılık

Göz Kuruluğu Belirtileri
Göz kuruluğu belirtileri, bazen birden fazla olarak da ortaya çıkar, bazen ise birkaç belirti birden görülür. İşte o belirtiler:
- Gözlerde yanma, batma ve kaşıntı hissinin ortaya çıkması
- Gözlerin rüzgâr ve dumana karşı daha hassas bir davranış sergilemeye başlaması
- Kontakt lens kullanırken zorluklarla karşılaşılmaya başlanılması. Genellikle lensin kaydığını ya da oturmadığı hissedilirken, göze batarmış gibi bir durum ortaya çıkar.
- Okuma ve yazma sırasında gözlerin hemen yorulması ile ağrı hissi
- Sabah uyanıldığında gözleri açmada zorluk
- Akşam ve gece vakitlerinde göz yorgunluğuna bağlı olarak gözleri açık tutamama
- Gözün içinde ve çevresinde sekresyon (iplikçik) oluşumu
En Çok Görüldüğü Kişiler
Bilgisayar ve mavi ışık saçan ekranlarla uzun süre çalışanlar, sürekli okuma aktivitesi yapanlar, menopoz sonrası hormonal değişimler sebebiyle menopoz geçiren kadınlar ve 45 yaş üstü erkeklerde çok sık görülen bir hastalıktır.
İlgili içerik: Göz Seğirmesi Neden Olur? Hangi Doktor Bakar? Nedenleri ve Tedavisi
Göz Kuruluğu Nasıl Teşhis Edilir?
Gözde yanma, batma ve hassasiyet şikâyetleriyle doktora başvuran hastalara bazı tetkikler uygulanır. Fluorescein gözyaşı testi, tanı koyarken kullanılan özel bir testtir ve temel olarak gözyaşının boyanması prensibine dayanır. Lissameine greni streep gözyaşı testi de gözyaşının miktarını ölçen bir testtir. Gözyaşının miktarı belirlendikten sonra göz kapaklarında bulunan meibomium bezleri görüntülenir. Tüm testlerde farklı bir bölge test edilir ve eksikliğin nerede olduğu tespit edilmeye çalışılır. Kusurlu bölge tespit edildikten sonra tedaviye başlanır.

Göz Kuruluğunun Tedavisi
Göz kuruluğunun tedavisi için tercih edilecek birçok farklı seçenek mevcuttur. Tercih öncesinde ilk olarak sorunun ortaya çıkma sebebi üzerinde durulur ve bu sorunu ortadan kaldıracak tedaviler arasından en uygunu hasta için uygulanır.
Tüm tedavi yöntemlerinde ortak amaç gözün kaybettiği nemin bölgeye geri kazandırılmasıdır. Göz kuruluğu için damla, gözü nemli tutmak için son derece önemlidir. Bu damla suni gözyaşı şeklindedir. Genel olarak günde 4-5 kere kullanılır. Hastalık ileri dereceye ulaşmışsa bu yöntemlere ek olarak gözyaşı kanallarına geçici tıkaç yerleştirilir ve gözyaşının göz içerisinde kalıp küreye dağıtılması sağlanır. Eğer hastalık buharlaşma sebebiyle oluştuysa hastaya gözü koruyacak büyüklükte gözlükler önerilir.
Göz kuruluğu için en iyi damla
Göz kuruluğu için ilaç arıyorsanız, size Refresh ve Bepanthol markalarını önerebiliriz. Bu markalar, yıllardan beri piyasadadır ve güvenle kullanılabilir. Ancak, göz çok önemli bir organımızdır ve bu nedenle doktor tavsiyesi ve reçetesi olmadan, internetten öğrendiğiniz bilgiler ile tedavi yöntemleri uygulamaktan kaçınmak önemlidir.
İlgili içerik: Göze Çamaşır Suyu Girerse Ne Olur? Nasıl Müdahale Edilmeli?
Göz Kuruluğunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Göz kuruluğunun ortaya çıkmasındaki ana nedenlerin bilinmesi durumunda alınacak önlemler de çok daha kolay belirlenebilir. Bu nedenle göz kuruluğu nedenleri nelerdir öğrenmek, tedavi olma yolunda atılacak en önemli adımdır. Sonrasında ise aşağıdaki önlemler göz önünde bulundurulabilir.
- Normal olan 3 saniyede bir gözleri kapatıp açmaktır, bu gözyaşlarımızın göz küresine dağıtılması için önemlidir.
- Buharlaşmayı azaltmak için saç kurutma makinası, klima, pervane, kalorifer petekleri ve diğer ısıtma-soğutma araçlarına direkt temastan kaçınılmalıdır.
- Olası iltihaplanmalar ve mikroplara karşın gözlere el sürülmemeli ve ovalanmamalıdır.
- Bilgisayar ve diğer ekranlara bakarken gözler 15 dakikada bir, bir buçuk dakika kapatılarak dinlendirilmelidir.
