Develer hörgüçlerinde yağ depolar. Çöl ikliminde hayatta kalabilecek şekilde evrimleşen develer, vücut yapısı bakımından da diğer hayvanlardan farklıdır. Sırtlarında hörgüç adını verdiğimiz çıkıntılar vardır.
Develer, çölde aç ve susuz kaldıklarında, hörgüçlerindeki yağ depolarını kullanır. Bu yağlar vücut tarafından işlenir ve devenin ihtiyaç duyduğu enerjiye dönüştürülür. Ayrıca, bu şekilde vücutları su kaybını da azaltır ve çöl ortamında suya daha az ihtiyaç duyarlar.
Deve hörgücü, genellikle 2 adet olur ve bunlar boyut olarak birbirinden farklıdır. Dolayısı ile, hörgüçlerindeki yağ miktarı da farklıdır. Ayrıca, develer yaşlandıkça, hörgüçlerindeki yağ miktarı da giderek azalabilir.
Develerin Neden Hörgücü Vardır?
Develerin hörgüçlerinde ne var sorsunu yukarıda cevaplamıştık. Bu tümsek benzeri yapılar, çöl ikliminde hayatta kalabilmek için evrimin bir sonucudur. Develer, çok sıcak ve kurak ortamlarda yaşar ve sürekli beslenme imkanı bulamaz. Bu nedenle enerji ihtiyaçlarını karşılamak için besin depolarına ihtiyaç duyarlar ve hörgüçleri bu işe yarar.

Devenin hörgücünde depoladığı yağ, su kadar ağır olmadığı için, taşımaları da daha kolaydır. Ayrıca vücutlarındaki her 1 gram yağ için, 1,1 gram su kaybetmez ve bu da devenin çölde su olmadan daha uzun süre dayanabilmesini sağlar.
Hörgüç Ne Demek? Deve Hörgücü Nedir?
Hörgüç, kelime anlamı olarak ağırlığı taşımak için kullanılan, omuzlara veya sırta yüklenen, genellikle heybe şeklinde olan geleneksel bir çanta tipidir.
Ayrıca, hörgüç devenin sırtında bulunan ve yağ dokusu içeren organik tümseklere de denir. Bu hörgüçler, devenin sıcak çöl ortamında dayanabilmesi için ihtiyacı olan enerjiyi sağlayan yağlarla doludur.
