Tüm canlılar doğdukları andan itibaren beslenme ihtiyacı duyarlar. Beslenme kişinin fizyolojik anlamda büyümesini ve gelişmesini sağlamaktadır. Sağlıklı beslenme ise kişinin yaşam kalitesini artırmaktadır.
Beslenme ve Sağlık Arasındaki İlişki Nasıldır?
Sağlıklı yaşam için, beslenme düzenine ve beslenme miktarına özen gösterilmelidir. Et, süt, süt ürünleri, yumurta, tahıllar, sebze ve meyveler, balık, tavuk gibi besinler vücut gelişimini ve direncini artırmaktadır.
Yanlış beslenme, düzensiz beslenme sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Karaciğer yağlanması, obezite, nefes darlığı gibi sorunlara büyük ölçüde etki etmektedir. Beslenme ve sağlık ilişkisi birbirini tamamlayan konulardır. Sağlıksız ve yetersiz beslenme kronik hastalıklara da zemin hazırlamaktadır. Ölüm nedeni olan hastalıkların başında kanser ve kalp hastalıkları gelmektedir.
Bu durumu engellemek için yediklerimiz konusunda seçici ve dikkatli olmalıdır. Özellikle obezite son yıllarda daha da artış göstermiş, yetişkinler gibi çocuklar da erken yaşta bu hastalıkla mücadele vermek zorunda kalmışlardır. Oysa doğru ve yeteri kadar olan beslenme kişinin hem fiziksel hem de zihinsel anlamda gelişmesini sağlamaktadır.
Anne Sütünün Önemi
Sağlıklı ve düzenli beslenme bebeklik çağlarında başlamalıdır. Yeterli miktarda anne sütü alan bebekler ileri yaşlarda daha sağlıklı ve hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır. Bebeklik döneminde anne sütü tüketmeyen bebekler ise ilerleyen yaşlarda, başta kemik hastalıkları olmak üzere pek çok sağlık sorunları ile karşı karşıya kalmaktadır.
Yeterli anne sütü tüketen bebekler ileri yaşlarda bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerinin de sağlıklı olmasına zemin hazırlamış olur, mevsimsel hastalıklara karşı da direnç göstererek sağlıklı kalmalarını bile etkilemektedir.
Beslenme ve sağlık birbirini bütünleyen değerlerdir. Yaşam boyu kaliteli bir hayat sürmek isteyen kişiler sağlığına özenli davranmalıdır.
Sağlıklı Yaşam İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
- Sağlıklı yaşamın ilk maddesi yeterince anne sütü tüketmektir.
- Her yaşta bilinçli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
- Günde üç öğün atlamadan yemek tüketmeli, sabah kahvaltısına özen gösterilmeli fakat özellikle akşam yemeklerini az porsiyon şeklinde tüketmelidir.
- Yemek malzemelerini doğru muhafaza etmeli, pişirme yöntemlerine uymalıdır. Örneğin aşırı yanık, kızartma ve aşırı tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
- Gıda maddeleri alırken özellikle son kullanma tarihine dikkat edilmeli ve zamanı geçen ya da son kullanma tarihine az bir süre kalan malzemeleri satın almamalı hatta satıcıyı bu konuda uyararak bilgilendirmelidir.
- Mümkün olduğu sürece her gün aynı saatlerde yemek yemeye itina etmelidir.
- Doğru beslenmenin yanında, egzersiz yapmalı hareketsiz kalmamalıdır. Özellikle tempolu yürüyüşler, beslenme ve sağlık ikilisinin üçüncü olmazsa olmazıdır denebilir.
Sağlıklı Besinler Nelerdir?
Proteinler, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler, yağlar, karbonhidratlar ve su olmazsa olmaz sağlık besinlerimizdir.
✴️ Proteinler: İnsan sağlığı için çok önemli besin kaynağımızdır. Et (Beyaz et, kırmızı et ve balık eti), süt, yumurta, peynir yüksek protein içeren besinlerdir.
✴️ Karbonhidratlar: Enerjiyi artıran bu besinler, patates, makarna, ekmek gibi çoğunlukla tahıl ürünlerini içermektedir.
✴️ Mineraller: Kemik ve diş yapısında büyük önemi olan mineraller vücut suyunu dengede tutar, savunma sistemi sağlar, vücudun dirençli olmasına destek olur.
✴️ Vitaminler: Vitaminler vücudu koruyan, direnç sağlayan, antioksidan etkisine sahip olan besinlerdir.
✴️ Yağlar: Yağlar vücudun enerji deposudur. Vücut ısısını korur. Hormonsal gelişim sırasında önemli etkisi bulunmaktadır.
✴️ Su: En temel ihtiyacımız olan su vücudumuzun yaklaşık %70 ini içermektedir. Besinlerin sindirilmesinde, dokulara taşımada, atıkların atılmasında, vücut ısısını dengede tutmayı sağlamaktadır.
Organik yiyecekler, bozulmamış besin maddeleri, taze ve sağlıklı ürünler tüketmeye özen gösterilmeli fakat abartmadan yeteri kadar tüketmelidir.