Kuşlar ailesinin en önemli üyelerinden bir tanesi baykuşlardır. Baykuşlar kuşlar arasında bilgili olarak adlandırılır. Eski Yunanlılar baykuş öldürenleri hapis cezasıyla cezalandırırlardı. Bu durum baykuşları daha özel hale getirirken, gözlerinin de çok keskin olduğu bilinir. Baykuşlar Avrupa’da çok daha yaygın olan türleri bulunur.
Baykuşların yalnızca 8 adet türü Türkiye’de yaşar. Baykuşlar için yalnızca gece yırtıcısı kuşlar deyimini de kullanmak mümkündür. Baykuşların gündüz uçan türleri de bulunur. Keskin bakışlı ve iyi bir görme yeteneğine sahiptir. Gözleri sabit olarak bakan baykuşlar yalnızca önlerini görür.
Başlarını 270 derecelik açıyla çevirebilme özellikleri sayesinde etraflarını rahatça görebilir. Baykuşların göz bebekleri de diğer kuşların göz bebeğine göre farklı bir yapıya sahiptir. Baykuşların göz bebekleri içerisinde farklı ışıklara duyarlı olan hücrelerle kaplıdır. Bu nedenle çok az ışıkta bile görme yetisine sahiptir. Karanlıkla hiç görmeyen baykuş familyası, böyle durumlarda diğer duyu organları ile hareket ederek kendilerini korur ve avlanır.
Peçeli Baykuş Nerede Yaşar?
Peçeli baykuş, dünya üzerinde iklimin uç noktalarda yaşanmadığı her bölgede görülür. Örneğin çöl, kutup ve aşırı nemli ekvatoral ile tropikal bölgelerde yaşamazlar. Ülkemizde de Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde görülürler.
Beyaz Baykuş Nerede Yaşar?
Beyaz baykuş, kuzey kutup bölgesine yakın coğrafyalarda yaşar. Ülkemizde görülmez.
Alaca Baykuş Nerede Yaşar?
Alaca baykuş, Afrika’nın kuzeyi ile, Avrupa ve Asya’da yaşar. Türkiye’de bol yapraklı ağaçların bulunduğu ormanlarda yaşar.
Balık Baykuşu Nerede Yaşar?
Balık baykuşu, Uzakdoğu (Güneydoğu Asya) ve ülkemizde Toros Dağları’nda yaşar.
Baykuş Ne Kadar Yaşar?
Baykuşlar doğaya yarar sağlayan hayvan gruplarından oldukları için hayvanat bahçelerinde baykuşlara özel önem gösterilir. Hayvanat bahçesinde bakımı yapılan baykuşlar 80 yıl hayatta kalabilirken, doğada serbest olarak yaşam sürdüren baykuşların yaşam süresi 16 yıl civarındadır. Geceleri çok az bir ışıkta bile küçük hayvanları avlayabilir olmaları, baykuşları daha özel hale getirmiştir. Baykuşların ölmemesi için kampanya başlatan ülkeler bulunur.
Baykuşlar Ne Yerler?

Baykuş familyası avlanarak beslenen etçil hayvanlardır. Bu hayvanlar leş yiyen hayvanlar olarak da anılır. Baykuşlar türlerine göre farklı avlanma şekillerine sahiptir.
- Yılan,
- Kertenkele gibi küçük sürüngenleri yiyen baykuşlar bulunduğu gibi,
- Küçük kuşlar,
- Böcekler,
- Fare,
- Tavşan
gibi küçük memeli hayvanlarla beslenen baykuşlarda bulunur. Günde 2 ila 9 arası fare avlayıp yiyen baykuşlar bulunur. Baykuş ailesi için doğaya yararlı hayvan denmesinin sebebi doğada avladıkları hayvanlar açısından denge sağlamalarıdır.
