Alkol kullanmış ve alkol kullanımı sonrasında alkolün etkisini azaltmak için çözüm arayan bireyler vardır. Alkol fazla kullanıldığı takdirde vücut üzerinde geçici veya kalıcı hasarlar bırakmaktadır. Alkol kullanımı sonrasında alkolün etkisini azaltmak için bazı yöntemler mevcuttur.
Alkol Bağımlılığı Nedir?
Alkol bağımlılığı bir çeşit beyin hastalığı olarak nitelendirilir. Alkol bağımlılığı, her bağımlılıkta olduğu gibi iyileşme ve sonrasında tekrarlama dönemlerinden oluşmaktadır. Alkol bağımlılığı olan bir kişi kontrolsüz bir şekilde alkol kullanır ve alkol kullanımı sonrasında da işlevselliğinde belirgin kayıplar görülür. Alkol bağımlılığı olan bireylerde alkolün etkisi en çok bireyin işlevselliğinde kayıplar getirmesi olarak görülür. Alkol bağımlılığı, uzun süreler boyunca alışılmışın dışında alkol alan kişilerde görülmektedir. Alkol kullanımına bağlı olarak görülen ruhsal ve bedensel sağlığı bozulan birey toplumda kendisine yer bulamaz. Alkol alma isteğini durduramayan bu bireylerin tedavi gereksinimi vardır.
Alkol bağımlılığının temel belirtileri nelerdir?
Alkol bağımlılığı, uzun yıllar boyunca kontrolsüz alkol kullanmak ve alkol alma isteğinin önüne geçilememesidir. Alkol etkisi ile bireyler zaman içerisinde bağımlı olmakta ve bu bağımlılığın farkına varamamaktadırlar. Alkol bağımlılığının temel belirtileri şunlardır;
- Alkol kullanımını kontrol etme bilincinin bozulması,
- Alkol kullanmayı bırakmak veya kontrol altında kullanmak için sürekli olarak istekte bulunması fakat bu isteklerin sonuçsuz kalması,
- Sosyal yaşantısına alkol kullanımına göre yön vermesi,
- Gündelik etkinliklerine göre alkol kullanımına öncelik tanıması,
- Bireyin iş veya okul içerisinde ki sorumluluklarını yerine getirememesi,
- Olumsuz sonuçlarla veya zararla karşılaşılmasına rağmen halen alkol kullanımına devam edilmesinden doğan alkol kullanma isteği,
- Alkolün vücut içinde ki etkisinin zamanla kaybolması,
- Çoğu kez istenilen miktardan daha fazla alkol alınması,
- Toplumsal ya da bireysel ilişkilerinin olumsuz etkilenmesine rağmen alkol kullanımının sürdülürmesi,
- Tehlikeli oluşturacak durumda dahi alkol kullanımının önüne geçilememesi,
- Alkol kullanımının azalması ya da alkol kullanımının bırakılması neticesinde yoksunluk belirtirlinin gösterilmesi alkol bağımlılığının temel belirtileridir.
Böyle belirtilere sahipseniz, alkolün etkisi nasıl geçer araştırmasından çok, alkolden uzaklaşmak veya alkolü bırakmak üzerine araştırmalar yapmalı ve mümkünse bir an önce bırakmalısınız.
Alkol Etkisini Azaltan Yiyecek ve İçecekler Nelerdir?
Alkolün vücuda etkisi tamamen olumsuz yöndedir. Alkol tüketimi sonrasında alkolün etkilerini azaltmak için B vitamini kullanılabilir. Alkol tüketimi esnasında bolca meyve yemek özellikle de B2-B1-B6-B12 vitaminlerini içeren meyveleri yemek alkol tüketimi sebebi ile meydana gelecek olan zararları azaltmaya yardımcı olacaktır.
Alkol etkisini azaltmak için B1 vitamini içeren besinler şunlardır;
- Bulgur pilavı
- Kepek ekmeği
- Tam buğday ekmeği
- Bamya
- Tarhana çorbası
- Yerfıstığı
- Yulaf ve çavdar
B2 vitamini içeren besinler şunlardır;
- Dereotu
- Tarhana çorbası
- Pul biber
- Tavuk karaciğeri
- Dana karaciğer ve böbrek
B6 vitamini içeren besinler şunlardır;
- Acı sivri biber
- Ceviz
- Kereviz yaprağı
- Keten tohumu
- Tahin
- Dereotu
- Buğday ekmeği

En Sık Görülen Alkol Sonrası Oluşa Etkiler Nelerdir?
Alkol tüketimi sonrasında en sık rastlanılan şikayetlerin başında mide bulantısı, baş dönmesi ve baş ağrısı gelmektedir. Alkol sonrası baş ağrısı oldukça doğaldır. Alkollü içeceklerin içerisinde bulunan yüksek miktarda histamin, migren ataklarına ve baş ağrısına yol açabilir. Alkolün vücut üzerinde yarattığı ve baş ağrısına yol açan bir diğer sebep ise vücudun elektrolit dengesini bozmasıdır. Alkol tüketimi sonrasında sıkça rastlanılan baş ağrılarını geçirmek için bol bol su içilmelidir. Beynin susuz kaldığı zamanlarda baş ağrısı yaşanabilir.
Alkol tüketimi sonrasında yine sıkça görülen bir diğer rahatsızlıkta baş dönmesidir. Alkol alımı beraberinde sık idrara çıkma gereksinimini getirir. Alkol tüketimi idrar üretimini artırdığı için vücudun susuz kalmasına yol açar. Vücudun susuz kalması ise beraberinde baş dönmelerini ve halsizlik halini getirir. Alkol etkisi ne zaman geçer, bu belirtiler görülmeye başlandıktan yaklaşık 6 – 12 saat sonra geçer ve maalesef geride baş ağrısı, mide bulantısı ve sersemlik hissi bırakabilir.
Alkol tüketimi sonrasında mide bulantısı çok normaldir. Fazla alkol alınımının sonrasında mide bulantısının temel sebebi alkolün mide mukozasını tahriş ederek mide asit üretimini artırmasıdır. Mide asit seviyesi arttıkça mide içinin boşaltılması için bulantı hissi yaratır. Alkol tüketimi sonrasında mide bulantısını geçirmek için en etkili yöntem istifra etmektir. Mide boşaltımını istifra yolu ile yaptıktan sonra bulantı hissi belli oranda azalacaktır. Mide bulantısını hafifletecek olan limon ve zencefilli çay da tercih edilebilir. Alkol sonrası mide bulantısı böylelikle azalacaktır.
