Parayla ilgili hepimizin en zorlandığı konu, nasıl para biriktirilir konusudur. Nelerden tasarruf edilir, para tasarruf yöntemleri nelerdir gibi konularda hepimiz hayatımızda en az bir kez zorlanmışızdır. Bu başlıkta, tasarruf nedir, evde tasarruf nasıl yapılır ve bütçe hazırlamak için püf noktaları nelerdir gibi konuları sizlere kısaca anlatmaya çalışacağız.
Parayla aranızın iyi olması, geçinmekten çok daha fazlasıdır. Paranızı tasarruflu kullanmak için, matematik ustası olmanıza veya olağanüstü matematiksel beceriler gerektirmez. Sadece temel toplama ve çıkarma işlemlerini bilmeniz yeterlidir.
Paranızı idareli kullandığınızda, hayatınız çok daha kolay hale gelecektir. Paranızı nasıl harcadığınız, kredi puanınızı ve ödemekle yükümlü olduğunuz borç miktarını doğrudan etkiler.
Bir harcama kararı aldığınızda, özellikle de pahalı bir şey satın alacaksanız, sadece “nasılsa altından kalkarım” diye düşünmeyin. Oturun, bunu gerçekten kaldırıp kaldıramayacağınızı hesaplayın ve bu işe ayırdığınız parayı başka bir iş için ayırıp ayırmadığınızı hesaplamaya çalışın.
Bu hesaplama, bütçenizi ve tasarruf hesabınızdaki paranın planladığınız harcamaya yetip yetmeyeceğine karar vermek için çok önemlidir. Paranın banka hesabınızda olması bu harcamayı yapmanız için tek yeterli kıstas değildir; önünüzdeki ödemeler, faturalarınız veya beklenmedik bir harcama olasılığını daima düşünmek zorundasınızdır.
Paramı Nasıl Daha Tasarruflu Kullanabilirim?
- Bir Bütçeye Sahip Olun: Çoğu insan, harcalamalarını listelemek, sayıları toplamak ve her şeyin aynı hizada olmasını sağlamak gibi sıkıcı bir süreç olacağını düşündükleri şeyleri yapmak istemedikleri için kişisel bütçe hazırlamaz. Paranız sınırlıysa, bütçe hazırlamamak için bahaneler uydurmamalısınız. Harcamalarınızı rayına oturtmak için gereken tek şey, her ay kişisel bütçeniz üzerinde birkaç saat çalışmaksa, neden bundan kaçınasınız ki? Kişisel bütçenizi oluşturmak için harcayacağınız zaman ve emeğin ağırlığına odaklanmak yerine, bu bütçenin hayatınıza getireceği kolaylıkları bir düşünün.
- Bütçeyi Uygulama: Kişisel bütçeniz, yaptıktan sonra kitaplığınızda veya dosyalarınızın arasında saklanmış bir halde kalacaksa, gereksizdir. Harcama kararlarınıza yol göstermesi için ay boyunca sık sık bütçenizi gözden geçirin. Faturalarınızı ödedikçe ve diğer aylık harcamaları yaptıkça güncelleyin. Ay boyunca herhangi bir zamanda, sonraki ödemelerinizi göz önünde bulundurarak ne kadar daha para harcayabileceğiniz konusunda bir fikriniz olmalıdır.
- Bütçe Dışı Harcamalarınız İçin Kendinize Bir Limit Belirleyin: Bütçenizin önemli kısımlarından biri, toplam gelirinizden aylık harcamalarınızı çıkardıktan sonra elinizde kalan kısımdır. Kalan paranız varsa, bunu eğlence veya kişisel gelişim gibi harcamalara ayırabilirsiniz, ancak yalnızca önceden belirleyeceğiniz bir limite kadar. Bu parayla çok fazla şey yapamasanız da, ay sonuna kadar idare etmeniz için çok önemlidir. Herhangi bir büyük harcamadan önce, planladığınız başka harcamalarla çakışmadığını tekrar kontrol etmeyi unutmayın.
- Harcamalarınızı Takip Edin: Sağda solda yapılan küçük harcamalar siz farkında olmadan hızla birikir ve bütçenizi aşmanıza neden olabilir. Farkında olmadan yapabileceğiniz bu küçük harcamaları keşfetmek için harcamalarınızı kayıt altında alın, takip edin. Fatura ve fişlerinizi biriktirin ve bunları not alın. Bunları kategorilere ayırın ve böylece harcamalarınızı kontrol altında tutmakta zorlandığınız alanları rahatça tespit edin.
- Yeni Düzenli Ödeme Taahhüdüne Girmeyin: Kredi notunuz yüksek olsa ve bütçeniz elverse bile, yeni taksitlere hemen girmeyin. Pek çok insan, bankaların insanlara ödeyemeyecekleri kredileri vermeyeceğini veya taksitlere izin vermeyeceğini düşünüyor. Bankalar, sadece gelirinizi ve kredi raporunuzda yer alan düzenli ödemelerinizi bilir, ama paranızı ne şekilde harcayacağınızı ya da beklenmedik şekilde ortaya çıkacak diğer harcamaları tahmin edemez. Gelirinize ve diğer aylık ödemelerinize bağlı olarak aylık bir taksidin ödenebilir olup olmadığına, ince eleyip sık dokuyarak karar vermelisiniz, çünkü bu konudaki tüm bilgiler, sadece sizin elinizdedir.
- En Hesaplı Alışverişi Yaptığınızdan Emin Olun: Çeşitli ürün ve hizmetler için en düşük fiyatları ödediğinizden emin olmak için, fiyat karşılaştırmak için hazırlanmış Akakce veya Cimri gibi sitelerden yararlanın ve almak istediğiniz ürünleri sunan firmaların indirimlerini takip edip, kuponlarını elde etmeye çalışın. Markete gitmeden önce mutlaka bir alışveriş listesi hazırlayın ve bu listenin dışına çıkmamaya çalışın.
- Evde Para Tasarrufu Nasıl Yapılır: Musluğunuza takacağınız su tasarruf aparatı, elinizi yıkarken veya meyve – sebze yıkarken su tasarrufu yapmanıza ve faturanızı düşürmenize yardımcı olacaktır. Oda lambalarını o odada işiniz yoksa söndürmek, şarj aletinizi ve televizyon gibi cihazları kullanmadığınız zamanlarda fişten çekmek de çok etkili tasarruf tedbirlerindendir.
- Büyük Harcamalarınız İçin Tasarruf Edin: Hazzı erteleme yeteneği, paranızı daha idareli harcamanıza yardımcı olur. Büyük harcamaları ertelediğinizde, daha önemli ihtiyaçlarınızdan ödün vermek veya kredi kartınıza yüklenmek yerine, bu harcamanın gerekli olup olmadığını veya daha hesaplı satın alma seçeneklerini değerlendirmek için daha fazla zamana sahip olmuş olursunuz. Kredi kullanmak yerine biriktirerek, harcamanız için faiz ödemekten de kaçınabilirsiniz. Ayrıca, faturalarınızı ödemeyi ertelemek zorunda kalmak gibi sizin için daha ağır maddi külfete neden olabilecek eylemlerden de kaçınmış olursunuz.
- Kredi Kartı Alışverişlerinizi Sınırlandırın: Kredi kartları, harcamalarını ayarlayamayan insanların en büyük düşmanıdır. Nakit paranız bittiğinde, bakiyeyi ödeyip ödeyemeyeceğinizi düşünmeden, çoğu zaman da zorunluluktan dolayı, kredi kartlarınıza yüklenirsiniz. Ödeyemeyeceğiniz harcamalar için, özellikle de ihtiyacınız olmayan ürünlerde, kredi kartınızı kullanma dürtüsüne direnin.
- Tasarruflarınıza Düzenli Olarak Katkıda Bulunun: Eğer bir tasarruf hesabınız varsa, buna düzenli olarak para yatırmak, sağlıklı tasarruf alışkanlıklarına sahip olmanıza yardımcı olabilir. Hatta paranın vadesiz hesabınızdan tasarruf hesabınıza düzenli olarak aktarılması için talimat verebilirsiniz; bu en geçerli para tasarruf yöntemleri arasındadır. Ayrıca, bankanız günlük faizi bozmadan harcama yapabileceğiniz vadeli hesap olanakları sunuyorsa, bunları da gözardı etmemelisiniz.
- Paranızı İyi Yönetmek Pratik İster: Başlangıçta, paranızı tasarruflu kullanmak için plan yapmaya alışkın olmayabilir ve hatta harcamalarınızı ertelemek size çok zor gelebilir. Bu tasarruf ve planlama rutinlerini ne kadar hayatınızın parçası haline getirmeyi başarırsanız, harcama dengeniz ve biriken paranız da o kadar rayına oturacaktır.
